top of page

Hur får en författare en bokidé och varför vill man bli författare?

Jag får ofta frågan - "Varför ville du bli författare från början och hur kommer man som författare på vad man ska skriva om? "

Frågar du tio olika författare får du sannolikt ett antal vitt skilda svar. Som alla kreativa människor finner vi idéer och inspiration på vårt eget vis. Det kan vara en situation man upplever eller bevittnar som sätter igång fantasin. Det kan vara en person man möter.


Nu låter mitt svar flummigt, det vet jag, men jag lyssnar inåt. Där har de två böcker jag hittills gett ut pockat på min uppmärksamhet. De har velat skrivas. Och jag har lyssnat på det.

Skrev jag mina första två böcker för att jag tänkte att de skulle bli kioskvältare? Nej.

Trodde jag att jag skulle bli rik? Känd över en natt? Nej.

Så vad var mitt syfte och mål? Att beröra, det låter klyschigt - men det är min sanning.

Att finna de läsare som behöver, eller vill, läsa just det här, just nu. Att få någon att stanna upp mitt i den hektiska värld vi lever i, stanna upp för att smälta en insikt. Låta en reflektion landa i lugn och ro. Känna igenkänning. Kanske till och med få bidra till läkning.

Det är mitt syfte. Mitt WHY.

"Write to market" är ett begrepp som används, inte minst på den internationella författarplattformen. Kortfattat innebär det att man som författare sonderar marknaden och trenderna och därefter skriver det som säljer just nu. Smart. Vettigt.

Så varför gör inte alla författare det?

Jag har funderat en hel del på det och kommit fram till att många av de författare jag känner, och det jag läser i alla de författargrupper jag är med i - inte sällan vittnar om samma drivkraft - passion. "Jag har något jag vill berätta. Något jag tror kan vara viktigt för andra. Kanske till och med hjälpa dem. "


Jag tänker tillbaka på min långa karriär inom bankvärlden och kan direkt plocka ut de kollegor jag haft genom åren som drivs av passion. Lika lätt som jag kan identifiera de som drivs av karriärsmål och lön. Inte sällan går det väldigt bra för de sistnämnda.

Men jag varken kan, eller vill, byta drivkraft.

Utan passion skulle jag bli som en bil med tom tank.

Vad är din drivkraft?

Jag är nyfiken - berätta :)
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page